Köpeklerde ve kedilerde kök hücre tedavisini nedir?

Kök hücreler, hücre bölünmesi yoluyla kendilerini yenileyebilen özelleşmemiş hücrelerdir. Belirli koşullar altında belirli bir doku veya organ hücresi haline gelebilirler. Bu olaya hücre farklılaşması denir. Kök hücreleri kendilerini başka dokulardaki hücrelere farklılaşma postansiyeline göre sınıflandırırlar. Birçok dokuda kök hücreler, hasarlı dokuları çoğaltarak ve ihtiyaç duyulan hücrelere kendilerini dönüştürerek, bir iç onarım sistemi görevi görür.

“Kök hücre tedavisi genellikle vücudun hasarlı dokuları onarmasını ve yenilemesini sağlayan bir teknik olan rejeneratif tıp olarak adlandırılır.”

 

Kök hücre tedavisi genellikle vücuttan kök hücrelerin eklemlerdeki yırtık bağ veya belki de artritik eklem gibi hastalıklı veya hasarlı dokulara yerleştirilmesi sürecini ifade eder. Bu süreç genellikle vücudun hasarlı dokuları onarmasını ve yenilemesini sağlayan bir teknik olan rejeneratif tıp olarak adlandırılır.

İki farklı kök hücre türü vardır: embriyonik kök hücreler ve yetişkin kök hücreler. Veteriner hekimlikte yetişkin kök hücreler, kemik iliği ve yağ dokusu dahil olmak üzere evcil hayvanın vücudundaki tüm dokularda bulunabilir. Yetişkin kök hücreler, bir organın özel hücrelerine farklılaşma potansiyeline sahip oldukları için çeşitli dokuları onarabilir ve yenileyebilir.

Kök hücreler kan damarı, kemik, kalp, kıkırdak, yağ, bağ, karaciğer, kas, sinir ve tendon dokusuna farklılaşabilir. Kök hücreler şu anda köpeklerde, kedilerde ve atlarda kemik iliği ve yağ (adipoz) dokusundan elde edilebilmektedir.

Kök hücre tedavisi ile hangi durumlar tedavi edilebilir?

Kök hücre tedavilerinin en yaygın kullanımı, köpeklerde ve kedilerde osteoartrit tedavisinde olmuştur. Diğer potansiyel kullanımlar arasında kemik, bağ ve omurilik yaralanmalarının onarılması ve böbrek ve karaciğer hastalıklarının, kardiyomiyopatilerin (bir tür kalp hastalığı) ve cilt ve bağırsaktaki bazı iltihaplı hastalıkların tedavisi yer alır.

Kök hücrelerle kanser tedavisi, kök hücrelerin dahil edilmesi durumunda kanserin kötüleşmesine, büyümesine veya daha hızlı yayılmasına neden olma riski nedeniyle uygun görülmemektedir.

Kök hücre tedavisi nasıl yapılır?

Kök hücre tedavisi iki yol ile yapılabilmektedir. Bunlardan birincisi OTOLOG dediğimiz evcik hayvanınızın kendisinden alınan hücrelerin kullanılması diğeri ise ALLOGENİK dediğimiz başka hayvanlardan elde edilen hücrelerin hastaya verilmesi

Otolog yöntem

Durumun kesin teşhisi konduktan ve evcil hayvanınız uygun bir aday olarak seçildikten sonra, kök hücre tedavisinde temel olarak üç adım vardır:

  1. İlki, köpeğinizden, kedinizden veya atınızdan yağ toplanmasını içerir. Bu işlem genellikle hasta anestezi altındayken yapılır. Yağ hücreleri en çok kasık veya omuz bölgesindeki küçük bir kesiden alınır.
  2. Yağ hücreleri daha sonra özel bir laboratuvara aktarılır ve burada kök hücreler elde edilir ve konsantre edilir.
  3. Tedavinin son aşaması, kalça, dirsek veya diz eklemi gibi etkilenen bölgeye kök hücre enjeksiyonudur. Bu adım ayrıca genellikle evcil hayvanınız için bir tür anestezi gerektirir.

Çoğu vaka ayaktan hasta prosedürü olarak gerçekleştirilecektir. Dinlenme ve destekleyici önlemler dışında tedaviden sonra minimal özel bakım gereklidir.

Allogenik yöntem

Allogenik yöntemde ise daha önce sağlıklı başka evcil hayvanlardan alınan ve büyütülerek sıvı nitrojende saklanan kök hücreler kullanılmaktadır.

Kök hücre tedavisi güvenli midir?

Kök hücreler evcil hayvanınızdan olduğu için çok az reaksiyon veya reddedilme riski vardır. Bir eklem veya tendona yapılan herhangi bir enjeksiyon, bir miktar iltihaplanma, enfeksiyon veya yaralanma riski içerir. Veteriner hekiminiz, tedaviden önce evcil hayvanınızın spesifik risk faktörlerini sizinle tartışacaktır. Kök hücre tedavisi anestezi gerektirir ve advers reaksiyonlar nadir olmakla birlikte buna bağlı bir risk vardır.

“Veterineriniz, tedaviden önce evcil hayvanınızın spesifik risk faktörlerini sizinle tartışacaktır.”

Şu anda kök hücre tedavisine ilişkin güncel bir kılavuz bulunmamaktadır; bununla birlikte, Amerikan Veteriner Hekimler Birliği, kök hücre tedavisinin araştırılmasını teşvik etmekte, ancak klinik uygulamada kullanımına dikkat çekmektedir. Kuzey Amerika Veteriner Rejeneratif Tıp Derneği, kök hücre tedavisi ve araştırması ile ilgili bilgileri paylaşmak için bir kaynak olarak oluşturulmuştur.

Kök hücre tedavisinin evcil hayvanımın durumuna yardımcı olup olmayacağını nasıl anlarım?

Evcil hayvanınızın özel durumuna, yaşına, ırkına, önceki tedavisine ve yanıtına, şiddetine ve süresine ve anestezi/sedasyon riskine bağlı olarak kök hücre kullanılmasının ne kadar uygun olduğuna karar verilir. Evcil hayvanınızın uygun bir aday olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olması için kök hücre uzmanımıza da danışılacaktır. Kök hücre tedavisi sadece bu tedavinin faydalarını ve sınırlarını anlamış, özel eğitim almış bir veteriner tarafından yapılmalıdır.

Bazı hastalar, yalnızca gelecekte nüksetmeye olumlu yanıt verir. Diğer hastalar tedaviden hemen sonra kayda değer bir iyileşme yaşarken, diğerleri için herhangi bir kayda değer değişikliğin meydana gelmesi aylar alabilir.

Olumlu sonuçlar garanti edilemediğinden gerçekçi beklentilere sahip olmak önemlidir. Kanıtlanmış diğer bilimsel tedavilerin neler olduğunu ve bir evcil hayvan için kök hücre tedavisinin en iyi eylem planı olup olmadığını doktorunuz karar verecektir.

Ne kadar işe alır?

Bazı hastalar birkaç gün içinde iyileşme gösterirken, bazılarında herhangi bir değişiklik görülmeden önce birkaç hafta geçmesi gerekir. Kök hücre ile tedavi edilen tüm hastaların olumlu yanıt vermeyeceğini belirtmek önemlidir. Kök hücre tedavisi, zayıf veya hiç iyileşme olmadığı durumlarda tekrarlanabilir.

Köpekler ve Kediler İçin Kök Hücre Tedavisi Nedir?

Kök hücre tedavisi, hayvanlarımızın sağlığı için muazzam bir potansiyel sunuyor. En iyi senaryoda, hastalıklı bölgelerin yenilenmesine ve iyileşmesine yardımcı oluyor.

Nasıl Kullanılırlar?

Köpeğinizin dizlerinde osteoartrit olduğunu ve ağrıyı gidermek ve köpeğinizin hareketliliğini geliştirmek için kök hücre tedavisini denemek istediğinizi hayal edin. Veterineriniz evcil hayvanınızın kemik iliğinden veya yağ dokusunda kök hücreleri alır ve hücreleri ağrılı diz bölgesine enjekte eder.

Araştırmacılara göre bu hücreler iltihabı azaltacak ve yeni dokunun büyümesine izin verecektir. Yaralanma bölgesinde oluşan ve bir daha asla aynı hissetmeyen yara dokusunun aksine, kök hücreler rejenerasyon yoluyla hasarlıları yeni gibi yapabilir.

Hastanemiz kök hücre uygulamaları yapabildiğimiz Rejeneratif Tıp laboratuvarına sahiptir. “Kök hücrelerin yağ dokusundan alındığı bir kök hücre tedavisi, kronik inflamatuar hastalıklar için yeni bir potansiyel tedavidir. Bu hücre tedavisi, kedilerde stomatit ile ilgili olabilecek anormallikleri düzeltmeye yardımcı olabiliyor. Ayrıca, kök hücreler hasarlı dokuların yenilenmesine yardımcı olmaktadır.

Ayrıca beyin iltihabı, iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD) ve tendinit gibi diğer kronik, iltihaplı hastalıklar üzerinde kök hücre tedavileri uygulanabiliyor. Bununla birlikte, kronik böbrek hastalığı olan kedileri tedavi etmektir.

Kök Hücre Tedavisi Köpeğiniz veya Kediniz İçin İyi Bir Seçim mi?

Herhangi bir tıbbi tedavi gibi, kök hücre tedavisi de hafife alınacak bir şey değildir. Evcil hayvanınızın sağlık ve yaş açısından iyi bir aday olup olmadığı konusunda veterinerinize danışmalısınız. Bu, her veterinerlik muayenehanesi tarafından sunulan bir hizmet olmadığından kullanılabilirliği de göz önünde bulundurmalısınız: veterinerlik alanında hala nispeten yenidir.

Kök hücrelerin en yaygın ve başarılı veteriner kullanımı, köpeklerde osteoartritin yanı sıra kemik, eklem, tendon, bağ ve omurilik yaralanmalarını tedavi eder. Araştırmalar ayrıca kök hücrelerin köpeklerde kuru göz ve kedilerde şiddetli, ağrılı bir ağız hastalığı olan stomatiti başarılı bir şekilde tedavi edebileceğini gösteriyor.

 

Köpekler ve Kediler İçin Kök Hücre Tedavisi EN YAYGIN TEDAVİ UYGULAMALARI:

  • Artrit (Osteoartrit)
  • Kalça Displazisi
  • Dirsek Displazisi
  • Eklem ağrısı
  • Bağ Yaralanmaları
  • Tendon Yaralanmaları
  • Kırıklar
  • Dejeneratif eklem hastalığı
  • Ortopedik Cerrahilerle birlikte (yani TPLO ve ACL Dara Onarımı için Ekstra Kapsül)

Köpekler ve Kediler için Kök Hücre Tedavisi YENİ GELECEK TERAPİ UYGULAMALARI:

  • Evcil hayvanlarda ve Bulldoglarda İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD)
  • Köpeklerde ve bulldog yavrularında Atopik Dermatit (Alerjik Dermatit)
  • Köpek ve kedilerde Kronik Böbrek Hastalığı
  • Köpeklerde ve buldoglarda böbrek displazisi
  • Köpeklerde ve buldoglarda Dejeneratif Miyelopati
  • Köpeklerde ve buldoglarda poliartrit
  • Evcil hayvanlarda Ortopedik ve Yumuşak Doku
  • Köpeklerde ve kedilerde Tip II Diyabet
  • Köpeklerde ve kedilerde Romatoid ve Osteoartrit Artrit
  • Evcil hayvanlarda Multipl Skleroz
  • Köpek ve kedilerde Otoimmün Hastalıklar
  • köpeklerde ve kedilerde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
  • Köpeklerde ve kedilerde Pulmoner Fibrozis
  • Evcil hayvanlarda Kronik Bronşit
  • Evcil hayvanlarda felç
  • Buldog ve köpeklerde üretral sfinkterik eksikliğin neden olduğu stres üriner inkontinans
  • Bulldog ve köpeklerde keratokonjonktivit Sicca veya “Kuru Göz” (KCS)

Yetişkin kök hücreler, yağ dokusunda yüksek oranda yoğunlaşmıştır. Yağda kemik iliğinden 50 ila 1000 kat daha fazla kök hücre vardır. Bu konsantrasyonda, iyileştirici bir etki yaratmak için gerekli hücre sayılarını elde etmek için kök hücreleri kültürlemek artık gerekli değildir. Kemik iliğinden toplamaya kıyasla Adipoz doku elde edilmesi daha kolaydır, daha az ağrılıdır ve kemik iliğine kıyasla çok daha fazla kök hücre üretirken daha düşük risk içerir. Hız ve risk derecesi açısından, bu prosedür (yani evcil hayvanınızdan yağ almak için), rutin bir kısırlaştırmadan bile çok daha hızlı ve daha az müdahalecidir. Kök hücreler, kemik iliği stromal hücreleri ve mezenkimal hücrelerin yanı sıra hücresel düzeyde aşağıdakileri teşvik eden birçok yararlı proteini içeren Stromal Vasküler Fraksiyon (SVF) olarak adlandırılan yağdaki bir hücre havuzunda bulunur:

  • Kemik oluşumu
  • Canlı hücre yenilenmesi
  • Sinir sistemi rejenerasyonu
  • Yara iyileşmesi
  • Damar yeniden inşası
  • Cilt onarımı
  • Kendilerini onarmak için hasarlı hücre
  • Hücre yeniden büyümesi

Hastanemiz Rejeneratif Tıp Bölümünde Kök Hücre Tedavisi İle Neler Tedavi Edilebilir?

Kök Hücre Tedavisi, köpeklerde ve kedilerde artrit ve yumuşak doku yaralanmalarını (kas, tendon ve bağ) tedavi etmek için veteriner hekimler tarafından kullanılmıştır.

Köpek Sahipleri Hangi Sonuçları Bildirdi?

 

Köpeklerde kök hücre tedavisi ne kadar sürer?

Bazı sahipler yalnızca 10 gün içinde iyileştirmeler görmeye başlar. Diğerleri için görünür iyileştirmeler 30 güne kadar sürebilir. Köpek sadece bir veya iki ay içinde tam sağlığına geri dönebilir. Ancak, tam iyileşme bireysel duruma bağlı olacaktır; birkaç ay sürebilir.

Kök hücre tedavisi köpeklerde işe yarar mı?

Kök hücrelerin eklemlere enjekte edilmesi, osteoartrit ve dejeneratif eklem hastalığı olan köpeklerde ağrıyı azaltabilir ve uzuv fonksiyonunu artırabilir. Kök hücrelerin yaralanmış tendonlara ve bağlara enjekte edilmesi de iyileşme sürecine yardımcı olabilir.

Kaç seans kök hücre tedavisine ihtiyaç vardır?

Bazı koşullar sadece bir kök hücre enjeksiyonu ile iyi yanıt verebilirken, diğerleri maksimum fayda için periyodik tedaviler gerektirebilir. Bir yaralanma sonucu oluşan hasardan kurtulmak için kök hücre tedavisi arayan bir evcil hayvan yalnızca bir veya iki enjeksiyona ihtiyacı olabilirken, osteoartritik hasarı olan bir evcil hayvan birkaç enjeksiyona ihtiyacı olabilir.

Kök hücreler hayvanlarda kullanılabilir mi?

Kök hücreler en yaygın olarak klinik veterinerlik tıbbında atlarda ve köpeklerde kas-iskelet sistemi yaralanmalarının tedavisi için terapötik uygulamalarda kullanılmaktadır. Nesli tükenmekte olan hayvan türlerini korumak için spermatogonial kök hücrelerin özelliklerini uygulamak için yeni yardımlı üreme teknolojileri geliştirilmektedir.

Kök hücre enjeksiyonları gerçekten işe yarıyor mu?

Kök hücre tedavilerinin vücuttaki hasarlı dokuları kendilerini onarmak için tetikleyerek işe yaradığına dair kanıtlar var. Bu genellikle “rejeneratif” terapi olarak adlandırılır

Kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir?

Kök hücre tedavilerinin popülaritesi, yüksek etkinliği ve %80’e varan başarı oranları sayesinde önemli ölçüde artmıştır. Kök hücreler adı verilen benzersiz bir biyolojik bileşen kullanan modern bir rejeneratif tıbbi tedavi türüdür.

Kök hücre enjeksiyonları ne kadar ağrılıdır?

Çoğu vücut bölgesine kök hücre enjeksiyonları, diğer tipik eklem veya yumuşak doku enjeksiyonlarından daha fazla rahatsız edici değildir. Omurilik diskine yapılan enjeksiyonlar daha rahatsız edicidir ve genellikle sedasyon altında yapılır.

Hayvanlarda kök hücreler nerede bulunur?

Hayvanlarda kök hücreler derinin alt katmanları ve ince bağırsak gibi yetişkin vücudundaki bazı yerler hala kök hücre popülasyonları içerir. Bu hücreler, hasar görmüş hücrelerin yerini alacak sınırlı sayıda özel hücre tipi üretmek için bölünebilir.

Kedilerin kök hücreleri var mı?

Kronik böbrek hastalığı olan kediler için kök hücre tedavisinin fayda sağlamaktadır. Kök hücrelerin anti-inflamatuar olduğunu ve damar sağlığını desteklediğini, kan akışını iyileştirdiğini bildirilmiştir. Hücreler, sağlıklı donör kedilerin yağlarından toplanır.