Balık gölüne göre büyür

Ne güzel söylemiş atalarımız “Balık gölüne göre büyür” diye. Sanki o eski yıllarda gökyüzüne bakarak geleceği görmüşler, yani bugünkü Ülke’yi.

Düşünsenize, yüz yıllardır bu topraklardan tanınmış bilim insanları, yazarlar, şairler çok az çıkıyor. Daha önceleri dünyaya yön veren liderler, bilim insanlar, sanatçılar çıkartan bu topraklar niçin böyle verimsiz bir hale geldi. Acaba böyle insanlar hiç doğmuyor mu buralarda yoksa doğuyor fakat bu topraklar o insanların yeşerip büyümesine izin vermiyor mu?

Sanki ikincisinin olduğu daha ağır basıyor.

Bu topraklarda o kadar çok yabani ot yetişmiş ve her yeri sarmış ki, gül fidelerinin boy vermesine olanak tanımıyor. Bu ülkede doğup, rüzgarlarla veya bir kuşun gagasıyla uzak yerlerdeki verimli topraklara düşen tohumlar hemen yeşeriyor, boy veriyor ve çiçek açıyor. Bu durum dahi sorunun tohumlarda değil fakat toprağın bozuk olduğundan hissini uyandırıyor. Binlerce kilometre ötede bir yurttaşın Nobel ödülü alması da bu toprakların sorunlu olduğunun göstergesi olabilir mi? Eğer o insan ülkede olsaydı belki değil Nobel almak üniversitesinden bile kovulabilir hatta hapse atılabilir miydi?

Eğer amaç insanlık için bir şeyler yapmak ise nerede, hangi ülkede yaptığının bir önemi olmamalı fakat bu yolda bir şeyler yapmak isteyenler, yeşermek istiyorlarsa bu yaşadığımız topraklarda çok zor olduğunu bilmelidirler. Yıllardır binlerce düşünür ve beyin ayrık otları yüzünden fide veremiyor. “Balık gölüne göre büyüyor”

 

Deneme yazıları hakkında:

Metin Aytekin deneme yazılarını günlük olaylar veya kendisini düşündüren konulardan ilham alarak siz okuyucularla paylaşmayı arzu ediyor. Üzerinde düşünülmesinde değer görülen konuları ne kadar çok insan düşünürse hem o konu hakkındaki insanlar düşünmeye sevk edilmiş olacak hem de çözüm üretilme potansiyeli de artmış olacaktır. Bu yönüyle bakıldığından deneme yazıları toplum problemlerini dile getirmek ve aynı zamanda çözüm yollarını tartışmak bakımından önem arz etmektedir. Siz değerli okuyucularımızın da katkıda bulunmasıyla deneme yazıları çok daha etkili olacağı açıktır. Bunun için önemli bulduğumuz konuları veya konu başlıklarını bizlerle paylaşmanızı çok isteriz. Katkılarınızdan dolayı şimdiden çok teşekkür ederiz. Adresimiz metin.aytekin@gmail.com