Herkes her şeyi biliyor!

Bir şeyden her şey, her şeyden bir şey bilmek gereklidir denir. Katıldığım çok güzel bir sözdür. Bir konuda uzman olup detaylarına kadar o konuya vakıf olanın yanında çevremizdeki diğer konular hakkında derinlemesine olmasa da genel yüzeysel bilgi sahibi olmak gereklidir.

Türkiye’de ise son zamanlarda bir nargile kültürü yaygınlaştı. Aslında bir tür kültür yozlaşması. Bu grup bireyleri her şeyi bildiğini iddia etmeleriyle nam saldı. Hiç okumadığı bir kitabı bile kapağına bakarak eleştirebilir. Dış görünüşünden bir insanın ne tür düşünceye sahip olduğunu tahmin etmeye çalışır. Kendi düşüncesine karşı çıkan diğerleri haindir. Evet çünkü vatanı sadece bu grup sevebilir. Diğerleri ise yapsa yapsa hainlik yapar.

Her şeyi bildiğini iddia eden bu kişilerle karşılaşma olasılığınız çok yüksek. Karşılaştığınızda yapacağınız en güzel şey hiç tepki vermemek olmalıdır. Her şey den Her şey bilmek gibi bir takıntısı var bu grubun. Ben bilmiyorum ya da bu konuda fikrim yok diyemezler.

Bu gruptaki bir bireye hiçbir şey bilmediğini ispatlamanız durumunda sizin inemeyeceğiniz kadar seviyeyi düşürecektir. Güya “İnançlı” görünürler fakat neye inandıklarını bilmezler.

Olayın daha vahim aldığı nokta ise bu hastalık maalesef akademisyenlere yani bilim insanı dediğimiz kişilere veya sözde akademisyenlere de bulaşmış. Kendi konusunun dışında hiç haddi olamadan atıp tutmak akademisyenliğe sığmayacağı için sözde akademisyenler diyorum. Bir akademisyen yaptığı yayınlarla uzmanlığını ispatlar ve yaptığı yayınlar hakkında konuşma hakkına tabii ki sahiptir zaten konuşmalı. Fakat televizyonda her konuda fikri olan fakat düşünceleri fikir ishaline dönüşmüş olan tipleri görmek normal oldu sayılır.

Son zamanlarda Covid-19 hakkında enfeksiyon uzmanı veya virologlardan başka neredeyse herkesi programlarda görmek mümkün. Ne kadar bilim insanı olduklar şüpheli kişiler sanki konunun uzmanı gibi programlarda boy gösteriyorlar. Bir de utanmadan neyi nasıl yapılacağını da anlatıyorlar. Verdikleri bilgileri daha dün google dan öğrenip size satmaya çalıştıkları ise aşikar. VAR MI KONU HAKKINDA BİR YAYININ diye sorduğumuz da ise kuduruyorlar. Saldırmaya başlıyorlar ki bu tip psikoloji vakaları için normal bir harekettir.

Bu tipler düzelebilir mi bilemem ama Türkiye’nin düşünce yenilenmesine ihtiyacı olduğu açık görünüyor.