Evrensel İnsan Olabilmek

İyi bir Müslüman olmak veya Hristiyan ya da Musevi, Budist, Hindu olmanın bir amacı olmalı. Eğer insan evrensel insan olamıyor ve olaylara evrensel bakamıyorsa inandığı dine olan saygısını da yetirmiş demektir.

Karşımızdakinin ne düşündüğünü, neye inandığını bir kenara koyarak sadece İNSAN olarak ona yaklaşabiliyor muyuz? Günümüzde durum inanın çok vahim. Ben başka din ve ırklardan bahsediyorum fakat ülkede şu anda aptalca siyasi düşüncelerden dolayı aynı dine inanan ya da inandığını iddia eden kardeşler birbirine düşman olmuş durumda.

Birileri hep birilerini düşman ilan eder. Başkalarının size bu şekilde düşman olarak gösterdikleri insanlar hakkındaki dedikoduları bir an için unutun ve onlara insan olarak bakmaya çalışın. Onun da annesi var, babası var. Bir yeri acıdığında üzülüyor, sevdiğini kaybettiğinde feryatlar ediyor. Kendisine güzel bir sürpriz yapıldığında yüzü gülüyor. Kim bunları yaşamıyor ki? İnsan olan herkes yaşıyor. Yunanlısı, Kürdü, Çerkez’i, Ermeni’si, Yezidi’si herkes insan. Bu empatiyi yapamadıktan sonra inandığımız dine de inanmıyoruz demektir. “Eğer bir müminin kalbini kırarsan hakka eylediğin secde değildir” diyor düşünür.

İnsanların üzerine yapıştırılmış etiketleri sökün ve onlara sadece insan olarak bakın. Ancak bu şekilde baktığımızda Yunanlı komşularımızla farkımız olmadığı görebileceğiz, Ermeni kardeşlerimizin ne güzel insanlar olduğunu, Yezidilerin uzaydan gelmediğini ve bildiğimiz tavus kuşunun anlamının hiç bu kadar güzel olmadığına şahit olacağız.

Globalleşen dünyada hala birilerini cehenneme sokan muhabbetler yapanlar olursa sadece onlardan uzaklaşın. Siz evrensel düşünmelisiniz. Evrensel İnsan olun. İnandığımız Allah ırkçılığı sevmez, inandığımız Allah için homoseksüel biri de insandır. İslam dahi homoseksüele düşman değildir homoseksüelliğe düşmandır. Fahişeye düşman değildir çünkü o insandır fakat fahişeliğe düşmandır. İnandığımız din dahi bu kadar evrensel olduktan sonra hala yobaz düşüncelerle insanları sınıflandırmaya çalışanları anlamak mümkün değil.

Not: Farklı konularda düşüncelerimizi paylaştığımız yazılar okumak istiyorsanız lütfen bize okumak istediğiniz konuları yazınız. Konu seçerken kendinizi sınırlamayın. Uzaydaki yıldızlardan tutunda denizin en derin yerlerindeki canlılardan konuşabiliriz. İnsan psikolojisi, metafizik, bilim aklınıza gelebilecek her şey olabilir. Yeter ki düşünelim. Sağlıcakla kalın.