Oyuncak müzesi ve düşündürdükleri

Geçenlerde Antalya’da Limanı geziyordum. Tam limanın yanında Sunay Akın beyefendinin önderliğinde yapılmış bir müze ile karşılaştım. Oyuncak müzesi. Belki çoğunuzun gezdiği bir müze. Gelemeyenleriniz varsa muhakkak tavsiye ederim ziyaret etmenizi.

İçerisi oldukça güzel dizayn edilmiş ve farklı ülkelerden, farklı zamanlarda yapılmış onlarca oyuncak sergileniyor. Çocuğunuzla gittiğiniz de eminim oyuncaklardan satın almak isteyecektirler, fakat bu oyuncaklar sadece sergilenme amaçlı. Çok önceleri dedelerimizin dedeleri nelerle oynamış onları görebilirsiniz zira 1800’lü yıllar, 1920’li yıllar, 1950’li yıllar ve hatta 1980’li yıllarda çocuklar hangi oyuncaklarla oynamış inceleme fırsatınız olacak.

Özellikle Almanya, Amerika ve Japonya’dan oyuncakların yanında Türkiye’den de bir çok oyuncak bulunuyor.

Gezerken bir şey dikkatimi çekti. 1920 ve 1950’li yıllarda Amerikalı ve Alman çocukların oynadığı oyuncaklar. Evet, Amerikalı ve Alman çocuklar o dönemlerde dahi çok güzel dizayn edilmiş uçaklar, uzay mekikleri, astronot adamlar, robotlar ile oynuyorlarmış. Oyuncakları gördüğümde inanın hayran kaldım. Çok ince bir işçilikle bu güzel fakat bir o kadar da çağın ötesinde olan oyuncaklarla çocuklarını büyütmüşler.

Amerikalı ve Alman çocukların oynadığı oyuncaklardan örnekler

 

Japonya-1950

         

Peki Türkiye’deki çocuklar ne oynuyor o zamanlar. Müzede bulunan Türkiye’deki çocukların oyuncakları ise içler acısı. Amerika ve Almanya’da oynanan oyuncaklarla kıyaslanamayacak halde kötü oyuncaklar. Onlar uzay mekiği ile oynarken bizler plastik arabaya tel takıp onu yürütmeye çalışıyormuşuz.

Türkiye’de oynanan oyuncaklardan örnekler

Günümüze baktığımızda ise durum çok farklı değil. Uzay mekiği ile oynayan çocuklar uzaya gidiyor, Uçak ile oynayan ülkelerin çocukları şimdi ülkeleri için uçak üretiyor, o zaman robotlar ile oynayan Japonlar şimdi robot yapıyor.

Eğer yüzyıllık planlar yapmak istiyorsak çocukların oyuncaklarından başlamalıyız. Ne olduğu belli olmayan ve çocuğun hayal dünyasına etki etmeyen oyuncaklardan çocuklarımızı uzak tutalım. Çağın ilerisinde oyuncaklarla oynasınlar ki çağı yakalayabilsinler… diye içimden geçirdim. Oyuncak müzesi gezerken bu yönüyle düşünerek gezin. Bununla da kalmayın çocuklara oyuncak alırken defalarca düşünün. Sadece ucuz diye gidip oyuncak almayın. Her oyuncağı düşünerek alınmış çocukların gelecekleri de farklı olacakdır.

Doç. Dr. Metin AYTEKİN