Kardan adam ve düşündürdükleri

Kar yağdı ve yurdum bembeyaz oldu. Bu güzellikle birlikte olmak için dışarıya çıktık ve bir kardan adam yaptık. Epeyce büyük güzel bir kardan adam olmuştu. Üşüdük, kahve içmek için eve gittik. Laf lafı açtı ve güzel bir sohbetin ardından iki saat sonra aynı yere geldiğimizde gördüklerimiz bizi üzdü. Kardan adam yerle bir olmuştu ve yaptığımız kardan adamın yerinde ayak izleri doluydu, belli ki bu bembeyaz, tertemiz kardan yapılmış adam birilerinin hoşuna gitmemişti.

Dokuz sene önce benzer bir şekilde bir kardan adamı Amerika’da yapmıştık. Sonra akşam olup yorulunca eve gittik. Sabah kardan adam yerinde mi diye baktığımızda bir de ne görelim! başka birileri bizim kardan adamın yanına aynı boyda arkadaş olsunlar diye başka bir kardan adam yapmış.

Bir medeniyet sorunu yaşadığımız aşikar fakat bunun sorumluları kimler? Peki bu iki toplum arasındaki fark nereden kaynaklanıyor? İlk aklıma gelen bu medeniyetsizliğin sebebinin akademiyadan kaynaklandığı  yönündeydi. Güya Türkiye’nin önde gelen fikir babalarını temsil ediyor akademisyenler. Aslında sokaktaki o yıkıcı, bozucu insan tiplemesi akademisyenlerin durumunu yansıtmıştı. Akademisyenler kendi içlerinde, birbirleriyle bu yıkıcı tavırdan vazgeçmedikçe sokaktaki insan da kardan adamları yerle bir etmekten vazgeçmeyecek gibi gözüküyor. Bilim yapmak yerine dedikodu yapmak marifet olmuş. Allah aşkına bildiğiniz, tanıdığınız akademisyenlere bir sorun H indeksleri kaç diye? Bakalım kaçının H indeksi tatmin edici seviyede yüksek çıkacak.

Akademisyenlerin kalitesi H indeks denilen bir ölçü birimi ile tespit edilir. Türkiye’de çoğu akademisyen H indeksi hakkında söz etmek bile istemez veya söz etsen hemen çamur atmaya kalkar. Çünkü H indeks öyle Torpil ile, suçu veya buçu olarak alınacak bir şey değil. Gerçekten çalışan ve kaliteli işler yapıp topluma katma değeri olan bilim insanlarının H indeksi yüksektir. Bana kalırsa bir Doçentin en az 10 ve yeni bir Profesöründe 15 olsun. Maalesef Türkiye’de H indeksi 2-3 olup kendini Profesör olarak tanıtan kalitesiz akademisyenlerin de var olduğu bilinen bir gerçek.

Kardan adamın yanına bir arkadaşını yapacak düzeyde medeni seviyeye gelmek istiyorsak öncelikle H indeksine göre akademisyenlere yetki vermek ve H indeksi iyi olmayanları akademiyadan silmek ile işe başlanabilir.

Çok değerli bir hocam bu hikayemden esinlenerek bir zaman şunları yazmıştı:

Bir kardan adam görünce, yanına bir tane daha yapmak isteyecek şevkte nesiller yetiştirmeliyiz.

(Kıymetli Metin Aytekin hocamızın bir hatırasından esinlenerek. )

Bu yazıyı hazırladığım gün şu haberi gördüm

www.hurriyet.com.tr/video/kardan-adami-tekme-ve-yumrukla-yiktilar-41081471?utm_source=t.co&utm_medium=post&utm_campaign=kardan-adami-tekme-ve-yumrukla-yiktilar-41081471&utm_term=post&fbclid=IwAR2nviwyzmyhvrh2aSSN0_2E1YPCiyiHzWyg-M34C2UXYPU14o9ig5PIdcU