Cleveland Clinic ’e gelmek isteyenler için.

Sayın Meslektaşlarımız,
Son on senedir Amerika`nın bir numaralı hastanesi seçilen Cleveland Clinic hastanesinde Gözlemci (Observer) veya Kısa süreli araştırmacı (Fellow veya Research Scholar) olarak gelebilirsiniz. Aşağıdaki bilgilerin gelmeyi düşünen veya gelmesi kesinleşmiş fakat yer ve ulaşım konusunda soruları olanlar için yardımcı olacağını düşünüyorum.

Cleveland Clinic’e gelmek için bir kaç yol var.

İlk önerimiz OBSERVER yani gözlemci olarak gelmeniz. Observer olarak bir veya iki aylığına gelebilirsiniz. Bazı bölümler 3 aya kadar da kabul ediyorlar.

Diğer önerimiz ise Research Fellow şeklinde gelmek ki en az 6 aylığına veya 1-2 senelik gelinebilir. Bu sırada Clinic size aylık giderlerinizi karşılayacak maaş verir ve siz de araştırma projelerinde yer alarak çalışmalar yaparsınız.

Genelde ilk kez gelecekler için observer olarak gelmelerini ve etrafı görüp çevre edinmelerini öneriyoruz.

Observer olarak gelmek için yine 2 yol var ki biz ikisini de aynı anda paralel bir şekilde yapmanızı öneririz.

Birinci yol:

ilk önce yapılması gereken iş güzel bir e-mail hazırlamak. Bu e-mailde kendinizi iyi bir şekilde tanıtıp ilgili bölümdeki çalışmalara alakanızdan bahsedilip observer olarak gelmek istediğinizi güzel bir dil ile belirtmek.

Bu hazırlanan e-mail ile aşağıda yazdığımız diğer ikinci yolu paralel kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sizin ilgili bölümdeki hocalara ve bölum yöneticilerine e-mail yazarak isteğinizi bildirmeniz. Genelde e-maillere olumlu veya olumsuz cevap verilir. Eger Cleveland Clinic`deki hocalar sizin gelmenizi  kabul ederlerse, yine sizin yerinize Education departmanıyla bağlantıya geçer ve işlerinizi buradan o başvurduğunuz bölüm halleder. Eğer bir cevap çıkmaz ise aşağıda education departmanına kendiniz ikinci yolu kullanarak başvurabilirsiniz. Bu işleri education department takip eder.

İkinci yol:

Education departmanına bizzat başvurmaktır ki aşağıdaki linke tıklayarak detayları görebilirsiniz.

http://my.clevelandclinic.org/global_patient_services/professionals/education/default.aspx

Programa başvuru tarihleri ve ilgili bilgiler yazıyor. Her observer bu linkten başvurularını yapabiliyor. Gerekli tüm bilgileri linkte bulacaksanız. Doğru bir şekilde formları doldurup isteğinizi gönderiniz.

KABUL ALDIKTAN SONRA

Öncelikle cok sık sorulardan birisi hava limanından eve nasıl gidilir. Kalacağınız yeriniz belli olunca hava limanına indiğinizde birinci katta taksi duraklarını göreceksiniz. Taksiye binmeden önce durakların yanındaki odadaki memura adresi veriyorsunuz ve size hemen ne kadar tutacağını söylüyorlar.  Sizi kapınızın önüne kadar sorunsuz bırakıyorlar.

Amerika’da kalacağınız bu bir ay içersinde kendi masraflarınızı kendiniz karşılamanız gerekiyor. Bizler buraya observer için gelen doktorlara kolaylık olsun diye araştırıp kalacak yer sorunlarına çözümler bulduk. En beğenilen ise Cleveland Clinic’e yakın Amerikalı ailelerin evlerinin içinde ayırdıkları odalarını doktorlara kiraya vermesi. haftalığı 130-150 dolar olan bu odalar hem rahat, hem Amerikalı`larla daha fazla sohbet etme imkanı oluyor ve dil gelişimine katkıda bulunuluyor. Evlerin genel bilgileri ve ve fotoğraflarını bu sayfanın en yukarısındaki bilgilerde bulabilirsiniz. Otobüs genelde ya tam önünden yada bi sokak arkadan kalkıyor ki otobüsle 5-10 dk içinde Kliniğe varılabilir. Eğer yazın gelirseniz yürüyede bilirsiniz. Aylık masrafınız MAKSİMUM BİN DOLAR olacaktır. Tabii ki kişinin harcamasına bağlı bu rakam değişebilir.

Doç. Dr. Metin Aytekin