Kitlenin gücü

Size ilginç bir deney anlayacağım. Malum deney yapmasını mesleğim gereği seven birisiyim. İçinde her çeşit renkte binlerce adet bilyenin bulunduğu saydam bir kavanoz düşünün. Sokaktaki insanları rastgele seçip bu kavanozdaki bilyelerin sayısı soruluyor. İnsanlardan gelen cevaplar “gerçek” sayıdan çok uzak görünüyordu. Daha sonra bu soruyu binlerce insana sordular. Aldıkları cevapları kaydedip ortalamasını aldıklarında “gerçek” sayının çıktığını gördüler. Ne kadar çok insana sorulursa “gerçek” sayıya o kadar yaklaştığı ispatlanmış oldu.

Livaneli’nin Zafer Köse ile yaptığı bir sohbette buna benzer bir olayı farklı yönüyle ele almışlardı. Livaneli konser sırasında mikrofonu dinleyicilere tutuyor ve onların eşlik etmesini bekliyordu. Fakat dinleyiciler içindeki çatlak sesler, detone olan sesler o dinleyicinin yanındakilerini rahatsız edebiliyordu. Bunu konu ettikten sonra başka dinleyiciler de bu rahatsızlıklarını dile getirdiler. Fakat Livaneli o güne kadar sahnedeyken duyduğu kitlenin sesini ustalık düzeyinde iyi buluyordu. Alanlardaki on binlerce insan hep bir ağızdan şarkı söyleyince mükemmelliğe yakın bir ses çıkıyordu. Aynı yukarıdaki bilye deneyindeki gibi mükemmellik ve doğru sonuç kitlenin büyüklüğü ile doğru orantılı oluyordu. Livaneli bununla yetinmeyip çıkan bu sesi stüdyoda gelişmiş aygıtlarla ölçtü. Bütün aletler, şarkı dinlemeye gelen çatlak seslerinde olduğu yüzbinlerce insanın birleşik sesinin tam olarak doğru çıktığını gösterdi.

Tek başınayken çeşitli kusurları bulunan insanlar bir araya gelince harikalar yaratan bir ustaya dönüşüyorlar1

 

Not: Kitlenin gücü yazım hakkındaki görüşlerinizi bekliyorum.

 

Kaynak:

  • Zafer Köse. Livaneli’nin penceresinden. Batı’nın kibri ile Doğu’nun cehli arasında. Doğan Egmont Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. A.Ş. İstanbul. 2019. 1. baskı. Sayfa: 385.