Geleneksel Sporlar ve Ecdadımız

Geleneksel spor dalları federasyonu kurulduktan sonra maddi ve manevi büyük emekler harcanarak müsabakalar düzenlenmeye başlandı. Federasyon kurulmadan önce maddi zorluklardan dolayı böylesine kapsamlı ve detaylı organizasyonlar gerçekleştirilemiyordu. Umarız gelecekte dünya çapında daha büyük organizasyonlara imza atılacaktır. Bu kadar özveri ve harcamaya karşı bu başarıyı gölgeleyen bazı noktaları da dile getirmek gerektiğini düşünüyorum.

Geleneksel spor dalları federasyonu bir müsabaka tertip etmişti. Atın üzerinde ok atmayı bekleyen sipahiler vardı. Geleneksel kıyafetler giymiş insanlar orta çağdan zaman makinesiyle gelmiş gibi ortalıkta dolaşıyorlardı. Rengarenk güzel bir görüntü hakimdi. İlk atışlar yapıldı ve atışını yapan sporcular atlarıyla birlikte bir sonraki atışı bekliyorlardı.

Buraya kadar her şey çok güzeldi.

Bir de ne görelim! Atın üzerinde bekleyen sporculardan biri beline sıkıştırdığı sigara paketini çıkarttı ve bir tane yaktı. Bununla da yetinmeyip hiç umursamadan yanındakilere de ikram etti ve alanlar da oldu. Manzarada atın üzerinde duman tüttüren üç beş sporcu vardı. Bunların içinde eğitim seviyesi yüksek olanlar bile mevcuttu. “Okumuş olmak maalesef yetmiyor demek” diye iç geçirmemek elde değil. Diğer bir yazımda ülkede üniversite değil yüksek liseler olduğunu savunmuştum. En iyi fakülteler olan tıp fakülteleri dahi doktor çıkartamazken diğer fakülteler ne çıkartabilirler ki? Sporcu diye ortalıkta dolaşan bu tipleri görünce insanın bu spor adına geleceğe karamsar bakıyor. Şöyle bir dolaşayım diyorsunuz.

Etrafta birçok çocuk meraklı gözlerle geleneksel kıyafetlerini giymiş abi ve ablalarını seyrediyorlar. Abi ve ablaların bazıları ise örnek bir davranış sergileyerek sigaralarını tüttürüyorlar. İzmaritlerini de yine hiç umursamadan sanki normal bir şeymiş gibi sağa sola atıyorlar. Bunu da geçtim yediği yemeğin plastik kaplarını çöpe götürecek kadar bile medeniyet görmemiş bu insanlar ecdadı temsil ediyoruz diye ortalıkta dolaşıyorlar. Parmağında Osmanlı tuğralı yüzük, elinde tespih kendini Osmanlı torunu zanneden lumpen bir toplum ne zaman türedi?

Demek ki atalarımıza şekil olarak benzemek yetmiyor. Ecdat bunları görse bir Osmanlı tokadı patlatırdı diye hayal ediyor insan. Geleneksel Spor Dalları federasyonu yetkililerinden başta kendileri olmak üzere sigara içen, çevreyi kirletenler için önlem alınması konusunda bir şeyler yapmalarını bekliyoruz.

 

Bu yazımı sevdiyseniz şu yazıma da göz atın: Osmanlı ve Onlar