Sevgi Nedir?

Bazı kavramlar vardır onları tarif edemezsiniz yada tarif edilemeyecek kadar karmaşık yapıya sahiptirler. Bu kavramları tarif etmek neredeyse imkansız gibidir. Bu sebeple tarif vermek yerine akla yaklaştırmaya çalıştım. Sevgi konusu üzerinde doktora tezleri yazılmış bir konudur. Elimden geldiğince kendi düşüncelerimi yansıtmaya çalıştım.

Bu sorunun cevabı için birçok klişe sözcük bulabilirsiniz. Sevgi nedir? Gerçekten kendinizi zorlayarak tarif etmeyi denediniz mi? Hadi deneyin isterseniz! Eğer ilk defa bu konuda kendinizi sınayacaksanız çok zorlana bilirsiniz. Yine de denemeye değer. Herkes denemeli ve kendine göre bir sevgi tarifi yapmalı. Daha sonra sevme potansiyeli olduğuna inandığı kişiyle bu tarifi paylaşmalı. Eğer paylaştığı kişinin yapacağınız tarif hoşuna giderse belki de doğru kişiyi bulmuşsunuz demektir. İster görücü usulü tanışın, isterseniz tüm cesaretinizi toplayıp teklif ettiğiniz kişi olsun, hiç fark etmez. Sevgi denildiği zaman ne düşündüğünüzü ona iletin. Bu şekilde ona “seni seviyorum” derken ne demek istediğinizi daha iyi hissettireceksiniz.

Bazıları yeni tanıştığı birine daha ilk altıncı ayında “seni seviyorum” diyerek sözüm ona sevgisini göstermeye çalışırlar. Şahsi fikrim ise, bu kişi ya sevgi nedir bilmiyordur veya yalan söylüyordur şeklinde düşünürüm.

Sevgiyi cümlelerle tarif etmek gerçekten zor bir iştir. Benim tarifim akla yaklaştırmak şeklinde, şöyle ki; Çok katlı bir gökdelen hayal edin. Bulunduğunuz şehirdeki en uzun bina olsun. Bu binanın her katı bir olguyu temsil etsin. Birinci kat hoş görü, ikinci kat tolerans, üçüncü kat hoşlanma… Katlar ne kadar çok olursa o kadar çok olgunuz var demektir. Bir binanın ise en önemli kısmı temelidir. Bodrum katıdır. Bu kısmı temsil eden olgu ise “Güven”dir. Eğer güven olmaz veya zedelenir ise üst katların ayakta durma şansı yoktur. Bodrum katı dahil tüm bu katların oluşturduğu binanın adı ise Sevgidir. Güven denen olgu kolay kazanılmaz. Zaman ister. Dolayısıyla sevgi de güvene bağlı olarak zaman geçtikçe şekillenir ve olgunlaşır, birden olamaz zaman ister. Temelsiz binaya oturulamayacağı gibi güvensiz sevginin de varlığından söz etmek zordur.

Sevgiyi idrak eden ve yaşayan nesillerin oluşması dileğiyle…