Categories: Deneme Yazılarım

Yapay zekâ hakkında

Yapay zekâ hakkında

Yazıyı PDF olarak indirmek için buraya tıklayınız!

Bundan 30 sene önce Mühendislik bilimlerde profesör olan bir tanıdığımla konuşurken konu yapay zekaya gelmişti. Kendisi bir ara yapay zekayı ilk ortaya atan Hindistanlı bir bilim insanın yanında bilimsel çalışmalar yapmış ve bize yapay zekanın ilerde neler yapabileceği konusunu anlatmaya çalışmıştı. Dün gibi hatırlıyorum. Özellikle “Fuzzy Logic” yani “Kırçıllı mantık” üzerinde durmuştu. Şu anda yapay zekâ diye bildiğimiz olayın ana fikri işte kırçıllı mantıkta yatıyordu. Bu bildiğimiz düz mantık değildi. Yani düz mantık ya siyahtır ya da beyaz fakat bu mantık grinin de her tür tonunu içeriyordu.

Basitleştirerek anlatmaya çalışacağım. Hepimiz bilgisayar kullanıyoruz. Bu aslında düz mantığa tekabül ediyor. Yani verileri veriyoruz ve sonra ondan aynı şekilde alıyoruz. Fakat kırçıllı mantıkta durum farklı. Verileri veriyoruz bilgisayara fakat bilgisayar verilen tüm verileri değerlendirerek farklı yeni veriler oluşturabiliyor. Yani verilen input’ları farklı output’lara çevirebilme işidir yapay zekâ. En azından 30 sene önce kafama oturan mantık buydu. O zamanlar yapay zekâ ile çalışan asansörler, çamaşır makineleri dizayn ettiler.

Günümüzde ise hepimizin kullandığı bazı uygulamalarda yapay zekâ kullanılmaktadır. Hele bazıları harikalar yaratmaktadır. Anahtar kelimeler vererek bir resim yapmasını isterseniz onu bile yapıp önünüze getiriyor ve bu resim dünyada eşi benzeri olmayan bir resim oluyor. İnternetteki tüm resimleri tarayarak her birinden bir şeyler alıp birleştirip sizin istediğiniz resmi oluşturuyor. Artık telif hakkı sorunu kalmayacak gibi. Şu siteden siz de deneyebilirsiniz.

https://openai.com/dall-e-2/

Yapay zeka ile yapılan bir Avatarım

 

Bununla da sınırlı değil. Yeni bir web sayfasında ise yapay zekâ ile konuşabilir hatta ondan bazı şeyleri yapmasını isteyebilirsiniz. Mesela bir konu verip roman yazmasını söyleyebilir hatta romanın stilinin hangi yazarınkine benzemesi gerektiğini kendisine söylediğinizde yepyeni bir kurgu ve isimlerle size romanı saniyeler içerisinde yazıyor. Ya da bilgisayar yazılım programı için bazı dillerde scriptler yazdırmak isterseniz ne yazmak istediğinizi ona yazmanız yeterli yine saniyeler içerisinde hazır kod elinizde. Siz de şu siteden deneyebilirsiniz.

https://openai.com/blog/chatgpt/

Umarım bu güzel işler için kullanılır. Mesela benim de hayalimde tüm arabaların artık şoförsüz olması ve navigasyona nereye gideceğinizi söylediğinizde kendi kendine gitmesi. Tüm arabalar yapay zekâ kullandığında trafik kazaları epey azalacaktır. Kimse hak yemeyecek ve tüm arabalar gitmesi gereken yere en hızlı şekilde varacaktır. Hem zaman hem de yakıt kazancının yanı sıra trafik magandaları ile tartışıp sinirleriniz yıpranmayacak.

Tüm bunlar güzel olmasına güzel fakat bir konu daha var ki bunu en başta anlattığım 30 sene önce tartışıyorduk. Bu önemli konu veya soru ise şudur; peki bu yapay zekâları yeri geldiğinde nasıl durdurabileceğiz. Evet bu gerçekten ciddi bir konu. Şu anda masum gibi görünen bu uygulamalar diğer uygulamaları kullanmayı öğrendiğinde ve dahi tüm sistemlerin içine girip kontrol etmeyi öğrendiğinde işte o zaman bilim kurgu filmlerindeki olayları yaşamaya başlamamız işten bile değildir. Bu sebeple kesinlikle bu masum uygulamalar yaygınlaşmadan nasıl SHUT DOWN yapabileceğimiz konusu devletlerce masaya yatırılmalı diye düşünüyorum.

Umarım atomu parçalayıp enerji elde edeceğimizi hayal ederken binlerce insanın başına atom bombasının düşmesi gibi bu olayda da insanlar mağdur olmaz ve hep güzel işler için kullanılır.

 

 

Diğer Avatar örneklerim

metina

View Comments

  • Hocam esasen yapay zeka ve bulanık mantık bilgisayar bilimlerinin farklı alanları. Yapay zeka bulanık mantığı da kapsıyor demek en doğrusu olur. Yapay zeka diye tek bir yöntem yok. Bir ara bulanık mantık revaçtayken mevcutta hemen herkes derin öğrenme çalışıyor. Öte yandan nasıl durduracağımızı sormuşsunuz. Cevap çok basit: Matbaayı nasıl durdurduysak!

Share
Published by
metina

Recent Posts

Bu İsraf Başka İsraf

Eminim başlığı okuduğunuzda aklınıza ilk gelenler arasında yemek israfı, su israfı, kâğıt israfı gibi günlük…

11 months ago

Akademide liyakat ve haddini bilmek

Akademide liyakat ve haddini bilmek   Geçenlerde şöyle bir yazıya denk geldim. https://www.odatv4.com/analiz/turkiye-docent-ve-profesor-coplugune-nasil-dondu-06031800-134350 Ahmet Koyucu…

1 year ago

Pabucu dama atılmak

Pabucu dama atılmak “Pabucun dama atılma” sözünü çok duymuşsunuzdur, hatta cümle içinde kullananlarımız dahi vardır.…

2 years ago

Yerel Zenginlikler

Yerel Zenginlikler Yerel zenginlikler denildiği zaman aklınıza ne geliyor? Benim aklıma küçükken annem, babam ve…

2 years ago

Şaban ve Recep İvedik

Şaban ve Recep İvedik Toplumun dinlediği müzik, yediği yemek, konuşurken kullandığı cümleler hep kültürdür ve…

2 years ago

Her şey genlerden mi kaynaklanıyor?

Her şey genlerden mi kaynaklanıyor? İnsan Genom Projesi'nin yayınlanması ile 2000'li yıllarda genler çok konuşulmaya…

2 years ago